LG MF6543AFK Руководство пользователя

Тип
Руководство пользователя
МИКРОВОЛНОВАЯ
ПЕЧЬ
www.lg.com
ҚАЗАҚ
УКРАЇНСЬКА
Важные инструкции по безопасности
PУССКИЙ
УКРАЇНСЬКА
ҚАЗАҚ
MFL68029201
O'zbekcha
ВАЖНЫЕ ИНСТРУКЦИИ
ПО БЕЗОПАСНОСТИ
Пожалуйста, сохраните данную инструкцию
для получения информации в дальнейшем.
Для предотвращения риска возгорания,
поражения электрическим током, травм и
повреждения оборудования при
использовании печи, прочитайте все
инструкции до начала использования и
соблюдайте все инструкции. Данное
руководство не охватывает все ситуации,
которые могут возникнуть. При возникновении
вопросов, на которые Вы не можете найти
ответ, всегда обращайтесь к агенту по
обслуживанию или изготовителю.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Символ предупреждения об опасности.
Этот символ предупреждает Вас о
потенциальной опасности, которая может убить
или травмировать Вас и окружающих. Все
предупреждения по безопасности
сопровождаются данным символом и одним из
слов ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ или ВНИМАНИЕ. Эти
слова означают:
Данный символ предупреждает Вас об
опасности или опасных действиях, которые
могут привести к тяжелым травмам или смерти.
FIGYELEM
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
ВНИМАНИЕ
Данный символ предупреждает Вас об
опасности или опасных действиях, которые
могут вызвать травмы или материальный ущерб.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
1
Не делайте попыток самостоятельной
регулировки или ремонта дверцы, панели
управления, блокировочных контактов
или любых других частей печи. Опасно
выполнять операции по обслуживанию
или ремонту печи, сопряженные со
снятием любых кожухов и крышек,
обеспечивающих защиту от излучения
микроволновой энергии. Ремонт должен
осуществлять только квалифицированный
специалист по ремонту микроволновой
техники.
2
Как работает микроволновая функция
Микроволны представляют собой форму
энергии, подобно радиоволнам, теливизион-
ному сигналу или обычному свету. Обычно
микроволны распространяются наружу при
их проходе через атмосферу и не вызывают
какого-либо эффекта. Однако в данной печи
установлен магнетрон, предназначенный
для использования энергии микроволн.
Электрический ток, поступающий в трубку
магнетрона, используется для создания
микроволновой энергии.
Через отверстия внутри печи эти микроволны
поступают в зону приготовления. Внутри печи
размещается поднос. Микроволны не могут
пройти сквозь металлические стенки печи, но
они проникают через такие материалы, как
стекло, фарфор и бумага, материалы, из
которых изготовляется посуда для безопасного
приготовления с использованием энергии
микроволн.
Микроволны не нагревают кухонные
принадлежности, однако посуда для
приготовления может нагреваться от тепла,
исходящего от приготовленного блюда.
Совершенно безопасное устройство
Данная микроволновая печь является
одним из самых безопасных бытовых
приборов. Если дверца открывается,
печь автоматически прекращает
формирование микроволн. При
попадании в продукты микроволновая
энергия полностью преобразуется в
тепло, не оставляя “остаточной”
энерг
ии, которая могла бы нанести
вред здоровью при употреблении пищи.
ПРИМЕЧАНИЕ
Если печь не используется, рекомендуется
отключать ее от электрической розетки.
В отличие от другой бытовой техники,
микроволновая печь является прибором с
высоким уровнем напряжения и
электрического тока. Неправильное
использование или ремонт могут вызвать
опасное воздействие повышенного уровня
микроволнового излучения или поражение
электрическим током.
2 Не используйте печь с целью сушки
(запрещено включение микроволновой
печи с влажными газетами, одеждой,
игрушками, электроприборами,
домашними животными, ребенком и т.д.).
Это может привести к серьезной опасности,
такой как пожару, ожогу или внезапной смерти
изза поражения электрическим током.
3 Разрешайте детям пользоваться печью
без присмотра только в том случае, если
ребенок умеет использовать печь
безопасным образом и осознает
опасность неправильной эксплуатации.
Неправильное использование может вызвать
ущерб, как, например, пожар, поражение
электрическим током или ожог.
4 Принадлежности печи могут нагреться
во время использования. Дети младшего
возраста не должны подпускаться к печи.
Они могут получить ожоги.
5 Жидкости или другие продукты не
должны нагреваться в герметичных
сосудах, так как они могут взорваться при
нагреваметичных сосудах, так как они
могут взорваться при нагрева нии. Прежде
чем готовить или размораживать
продукты, удалите с них пластиковую
упаковку. Однако, обратите внимание,
что в некоторых случаях пища должна
быть накрыта пластиковой пленкой
при приготовлении или подогреве.
Они могут взорваться от возникающего
внутри давления.
6 Убедитесь, что для каждого режима
работы Вы используете соответствующие
принадлежности, как указано на странице
7
руководства.
Неправильное использование может
привести к порче Вашей печи и
принадлежностей, или вызвать искрение и
возгорание.
7 Нельзя позволять детям играть с
принадлежностями и виснуть на ручке
дверцы.
Они могут получить травмы.
8 При повреждении дверцы или ее
уплотнения микроволновой печью нельзя
пользоваться до устранения данного
повреждения квалифицированным
специалистом.
9 Выполнение кем-либо, кроме
подготовленного специалиста, любой
операции технического обслуживания или
ремонта, связанную со снятием защитной
крышки, предотвращающей излучение
микроволновой энергии, представляет
собой опасность.
10 При использовании устройства в
комбинированном режиме дети должны
находиться под наблюдением взрослых,
так как при этом происходит сильное
тепловыделение.
ВНИМАНИЕ
1
Печь не может работать с открытой
дверцей, так как в механиз м дверцы
встроено устройство защитной блокировки.
Важно следить, чтобы защитная блокировка
не была испорчена или изменена.
Такое изменение может привести к
вредному воздействию повышенного
уровня микроволновой энергии. (Защитная
блокировка автоматически выключает
процесс приготовления, если дверца
открыта).
2 Не помещайте никакие предметы (как,
например, кухонное полотенце, салфетка)
между лицевой поверхностью печи и
дверцей и не позволяйте пище или остаткам
чистящего средства скапливаться на
поверхности уплотнителя.
Это может привести к вредному
воздействию повышенного уровня
микроволновой энергии.
3 Не включайте печь, если она повреждена.
Особенно важно следить, чтобы дверца
закрывалась правильно, и не были
повреждены следующие детали:
(1) дверца (искривление) (2) петли и защелка
(сломаны или ослаблены), (3) уплотнитель
на дверце и ответная поверхность печи.
Несоблюдение данного правила может
привести к вредному воздействию
повышенного уровня микроволновой
энергии.
PУССКИЙ
3
короткого времени приготовления или
времени разогрева.
Избыточное время приготовления может
привести к возгоранию продуктов и
повреждению печи.
5 При нагреве в микроволновой печи
жидкостей, например, супов, соусов и
напитков:
* Избегайте использования емкостей с
прямыми стенками и узким горлышком
* Не перегревайте
* Перемешайте жидкость перед
установкой емкости в печь, а затем еще
раз в середине времени нагрева.
* После нагрева оставьте емкость в печи
на непродолжительное время.
Аккуратно перемешайте или встряхните
жидкость, перед употреблением проверь
те температуру, чтобы избежать ожогов
(в особенности, содержимое детских
бутылочек и баночек детского питания).
Осторожно обращайтесь с емкостью.
Нагрев в микроволновой печи может
привести к запаздывающему внезапно
прорывающемуся кипению без признаков
выделения пузырьков. При этом горячие
жидкости могут внезапно выкипеть через
край. Выпускное отверстие для воздуха
может находиться в верхней, нижней части
печи или сбоку, Не перекрывайте отверстие.
6 Перекрытие выпуска может привести к
повреждению печи и плохому.
приготовлению пищи.
7 Не включайте печь, когда она пуста.
Когда печь не используется, рекомендуется
ставить в нее стакан с водой. Если вы
случайно включите печь, вода безопасно
поглотит всю микроволновую энергию.
Неправильное использование может
привести к повреждению печи.
8 Не готовьте продукты, обернув их в
бумажные полотенца, за исключением
случаев, когда в поваренной книге даны
именно такие рекомендации по
приготовлению какого-либо блюда. Не
пользуйтесь газетами вместо бумажных
полотенец при при- готовлении пищи.
Неправильное использование может
привести к взрыву или пожару.
9 Не пользуйтесь деревянной посудой. Не
пользуйтесь керамической посудой с
металлической отделкой (например,
золотом или серебром). Всегда удаляйте
закрученные проволочки, завязывающие
пакеты с продуктами.
Она может перегреться и обуглиться.
Металлические предметы могут привести к
возникновению электрической дуги, которая
может вызвать серьезное повреждение печи.
10 Не пользуйтесь бумагой, изготовленной
из переработанного вторичного сырья, так
как в ней могут содержаться примеси,
которые могут вызвать искрение и/ или
загорание при приго- товлении пищи.
11 Не промывайте противни и подставки
водой сразу после приготовления пищи.
Он может разломиться или треснуть.
Неправильное использование может
привести к поломке печи.
12 Чтобы случайно не опрокинуть печь на
пол, обеспечьте, чтобы передний край
дверцы располагался, по крайней мере, на
8 см вглубь от края поверхности, на которой
установлена печь.
Неправильное испо
льзование может
привести к травме и повреждению печи.
13 Перед приготовлением проткните
вилкой кожуру картофеля, яблок и других
аналогичных овощей и фруктов.
Они могут взорваться от возникающего
внутри давления.
14 Не готовьте в печи яйца в скорлупе.
Яйца в скорлупе и сваренные вкрутую яйца
нельзя разогревать в микроволновой печи,
так как они могут взорваться, даже после
окончания функции разогрева.
Внутри яйца создастся да-вление и оно
взорвется.
4
4 Убедитесь, что время приготовления
пищи установлено правильно, Небольшие
количества продуктов требуют более
15 Не пытайтесь готовить в вашей печи
блюда во фритюре.
Это может привести к внезапному
выкипанию горячей жидкости.
16 Если вы заметили дым, не открывайте
дверцу печи, а выключи- те ее или
отсоедините сетевой шнур печи от розетки,
чтобы пламя погасло без поступления
воздуха.
Это может привести к серьезной аварии,
например, к возгоранию или поражению
электрическим током.
29 Данное устройство не предназначено
для использования лицами (включая детей)
с ограниченными физическими или
умственными возможностями или с
недостаточным опытом и знаниями, если
они не находятся под наблюдением или не
прошли инструктаж по использованию
данного устройства у лица, ответственного
за их безопасность. Очистку и обслуживание
не следует поручать детям младше 8 лет,
если они не находятся под постоянным
наблюдением.
30 Микроволновая печь предназначена
для использования встроенной в другое
оборудование.
31 При работе устройства поверхность
микроволновой печи может сильно
нагреваться.
32 Храните устройство и кабель питания
в месте, недоступном для детей младше 8 лет.
33 Дверца или внешняя поверхность печи
может сильно нагреваться во время ее
работы.
34 Данные устройства не предназначены
для управления с п омощью внешнего
таймера или с отдельного пульта
управления.
6
35 Это устройство предназначено для
использования в домашних условиях.
36
Металлические контейнеры для продуктов
и напитков не допускаются для приготовления в
микроволновой печи. Это требование не
применяется, если производитель указывает
размер и форму металлических
контейнеров, пригодных для
приготовления в микроволновой печи.
37
Микроволновая печь предназначена
для разогрева пищи и напитков. Сушка
продуктов питания или одежды и
нагревание подушек, тапок, губок,
влажной ткани и подобного может
привести к риску повреждения,
возгоранию или пожару.
38
Приборы не предназначены для работы
с помощью внешнего таймера или
отдельной системы дистанционного
управления.
Распаковка и установка
Руководствуясь указаниями на следующих
двух страницах, вы сможете быстро убедиться
в надлежащей работе микроволновой печи.
Особое внимание уделите месту размещения
микроволновой печи. При распаковке печи
извлеките все принадлежности и снимите
упаковочные материалы. Убедитесь, что печь
не получила повреждений при доставке.
1 Распакуйте печь и уложите ее на ровную
поверхность.
2 Разместите печь на уровне не менее 85 см,
оставив пространство не менее 20 см сверху
и не менее 10 см от задней панели для
обеспечения надлежащей вентиляции.
Во избежание опрокидывания передняя
панель печи должна располагаться на
расстоянии не менее 8 см от края
поверхности, на которой она установлена.
Выпускное отверстие расположено на
нижней или боковой стороне печи.
Блокирование данного отверстия может
привести к повреждению печи.
ДАННАЯ МИКРОВОЛНОВАЯ ПЕЧЬ НЕ
ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДЛЯ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ НА
ПРЕДПРИЯТИЯХ ОБЩЕСТВЕННОГО ПИТАНИЯ.
ОСТОРОЖНО
СВОЙСТВА ПРОДУКТОВ И
ПРИГОТОВЛЕНИЕ В
МИКРОВОЛНОВОЙ ПЕЧИ
Следите за приготовлением продуктов
Рецепты, представленные в этой инструкции,
составлены очень тщательно, однако успех в
приготовлении блюд зависит от вашей
внимательности в процессе приготовления.
Всегда следите за процессом приготовления
блюда.В микроволновой печи установлена
лампочка, автоматически включающаяся в момент
начала работы печи, что позволяет вам следить за
процессом приготовления в ней блюда. Указания
по перемещению, перемешиванию продукта и т.п.,
приведенные в рецептах, следует принимать как
минимальные рекомендации. Если вам кажется,
что приготовление блюда происходит
неравномерно, просто выполните необходимые
настройки, чтобы устранить возникшую проблему.
Факторы, влияющие на время
приготовления пищи в микроволновой
печи
Существует множество факторов, определяющих
время приготовления блюда. Температура
ингредиентов, указанных в рецепте, оказывает
большое влияние на время приготовления блюда.
Например, выпечка торта из замороженного
сливочного масла, молока и яиц занимает
значительно больше времени, чем при
использовании ингредиентов с комнатной
температурой. Во всех рецептах, приведенных в
данном руководстве, указан временной диапазон
приготовления продукта. На практике вы
убедитесь, что нижний предел временного
диапазона оказывается недостаточным для
окончательного приготовления продукта, и
иногда в соответствии со своими вкусами вы
можете даже превысить верхний предел
указанного диапазона. Основная идея данного
описания заключается в том, что при указании
времени приготовления в рецепте лучше
придерживаться консервативных позиций, чем
передержать продукты в печи, в результате чего
блюдо будет испорчено. В некоторых рецептах, в
частнос
ти по приготовлению хлебцов, тортов и
заварного крема, рекомендуется вынимать
продукт из печи немного раньше, не доводя до
полного его приготовления. И это не делается зр
я.
Пластиковая тара
Такая тара может использоваться для быстрого
разогрева продуктов. Однако, ее не следует
использовать с продуктами, для разогрева
которых требуется значительное время, так
как горячие продукты могут в конечном счете
деформировать или расплавить пластик.
Бумага
Картонный тарелки и емкости удобны и
безопасны в использовании в микроволновом
режиме при условии, что время приготовления
небольшое, а продукт не содержит много жира
и влаги. Бумажные полотенца также очень
полезны для заворачивания продуктов и в
качестве подкладки противней при
приготовлении жирных продуктов, например,
при приготовлении бекона. Не используйте
цветную бумагу, так как краска может потечь.
Бумага, изготовленная из бумажных отходов,
может содержать примеси, которые при
использовании в микроволновой печи могут
вызвать искрение и привести к возгоранию.
Пластиковые пакеты
В микроволновой печи можно использовать
пластиковые пакеты, специально
предназначенные для приготовления. Однако,
не забудьте их прорезать для выпуска пара.
Не используйт
е для приготовления обычные
полиэтиленовые пакеты в режиме
микроволнового приготовления, так как они
могут расплавиться и порваться.
В продаже имеется посуда для использовании
в микроволновой печи самых различных форм
и размеров. В большинстве случаев вы можете
использовать уже имеющуюся под рукой
посуду, а не тратить деньги на приобретение
нового кухонного инвентаря.
Фаянс, глиняная посуда и керамика
Посуда из этих материалов обычно хорошо
подходит для использования в микроволновой
печи, но для уверенности их следует проверить.
Пластиковая посуда для микроволно
вой печи
ОСТОРОЖНО
Некоторые изделия с высоким содержанием
свинца или железа не годятся в качестве посуды
для приготовления продуктов.
• Посуду следует проверять на пригодность
использования в микроволновой печи.
8
Ведь если продукту дать отстояться, обычно
накрыв чем-нибудь, процесс его приготовления
продолжается, поскольку тепло из наружных его
слоев постепенно проходит внутрь. Если продукт
оставить в печи на все указанное время,
наружные слои будут передержаны и могут даже
подгореть. Со временем вы научитесь
самостоятельно определять необходимое время
приготовления и выдержки различных блюд.
Плотность используемых продуктов
Легкие и пористые блюда, такие как торты и
хлебцы, готовятся быстрее по сравнению с
тяжелыми, плотными блюдами, такими как
жаркое и запеченные блюда. При приготовлении
в микроволновой печи пористых блюд
необходимо следить за тем, чтобы наружные
слои их не стали сухими и хрупкими.
Высота приготовляемого продукта
Верхняя часть высоких блюд, в частности
жаркого, готовится быстрее, чем нижняя.
Поэтому во время приготовления важно время
от времени переворачивать продукт.
Поскольку тепло, выделяемое микроволнами,
приводит к испарению влаги, относительно сухие
блюда, такие как жаркое и некоторые овощи,
необходимо перед приготовлением побрызгать
водой или покрыть для удержания в них влаги.
Содержание влаги в приготовляемом
продукте
Кости и сало в продукте
Кости проводят тепло, а сало готовится намного
быстрее, чем мясо. Необходимо быть
внимательным при приготовлении кусков мяса,
содержащих кости и сало, чтобы добиться
равномерного их приготовления и не
передержать.
Объем продуктов
Объем микроволновой энергии в печи остается
неизменным независимо от объема
приготовляемого продукта. Поэтому, чем больше
продуктов вы поместите в печь, тем больше
времени потребуется на их приготовление. При
уменьшении вдвое объема приготовляемых
продуктов, указанного в рецепте, необходимо
как минимум на одну треть уменьшить время
приготовления.
Форма приготовляемого блюда
Микроволны проникают внутрь продуктов на
глубину всего лишь 2 см, и обработка
внутренней части продукта происходит за счет
проникновения внутрь тепла, образующегося с
наружной его стороны. За счет воздействия
энергии микроволн происходит обработка лишь
наружной части блюда, приготовление остальной
части происходит за счет проникновения тепла.
Самой неудобной формой продукта для
приготовления в микроволновой печи является
толстый квадрат. Его углы обгорят значительно
раньше, чем прогреется его центральная часть.
Продукты в виде тонких кругов или колец
являются самыми оптимальными для
приготовления в микроволновой печи.
Покрытие
При покрывании продукта удерживается тепло и
пар, что ускоряет приготовление блюда.
Во избежание разбрызгивания используйте
крышку или пленку для пищевых продуктов,
пригодную для использования в микроволновой
печи, с отогнутым уголком.
Подрумянивание при поджаривании
Мясо и домашняя птица при приготовлении в
течение 15 минут или больше, слегка
подрумяниваются с собственном жире. Для
придания аппетитного вида продукты,
приготовляемые в течение более короткого
времени, можно смазывать специальным соусом
для подрумянивания, например, вустерширским
соусом, соевым соусом или соусом для барбекю.
Так как для подрумянивания используется
сравнительно небольшое количество соуса,
оригинальный аромат блюда не изменяется.
Использование жиростойкой бумаги
Такая бумага обеспечивает более свободное
покрытие по сравнению с крышкой или пленкой
для пищевых продуктов, что может слегка
подсушить продукт. Так как покрытие продукта
при этом не такое плотное, как при
использовании крышки или пленки для пищевых
продуктов, продукт слегка подсыхает.
Размещение продуктов для приготовления
Отдельные продукты, такие как печеный
картофель, небольшие кексы и закуски
прогреваются более равномерно, если их
PУССКИЙ
9
разместить в печи на равном расстоянии,
предпочтительно по кругу. Не устанавливайте
продукты друг на друга.
Перемешивание
Перемешивание является одной из самых важных
операций при приготовлении в микроволновой
печи. При традиционном приготовлении
продукты перемешиваются для их смешения.
Однако, при приготовлении в микроволновой
печи продукты перемешиваются для
распространения и перераспределения тепла.
Перемешивайте продукт по направлению от
края к центру, так как сначала нагревается
внешняя сторона продукта.
Переворачивание
Большие высокие продукты, такие как жаркое и
целиковые цыплята, следует переворачивать,
чтобы верхняя и нижняя стороны готовились
равномерно. Рекомендуется также
переворачивать рубленые куски курятины и
отбивные котлеты.
Размещение толстых порций
Так как микроволновая энергия воздействует
на внешнюю часть продукта, имеет смысл
размещать более толстые порции мяса,
домашней птицы и рыбы ближе к наружной
стороне емкости для приготовления. Таким
образом более толстые порции получат
большее количество микроволновой энергии,
а продукт приготовится более равномерно.
Экранирование
Для предотвращения передержки продуктов
квадратной или прямоугольной формы по углам
или краям продуктов можно поместить полосы
алюминиевой фольги (которые блокируют
микроволны). Не используйте слишком много
фольги и убедитесь, что используемая фольга
безопасна для использования с данной посудой,
иначе в печи может образоваться электрическая
дуга.
Приподнимание
Толстые или плотные куски продукта можно
приподнимать, чтобы микроволны могли
проникать в продукт снизу и по центру.
Прокалывание
Продукты, заключенные в скорлупу, кожуру,
пленку, могут при приготовлении лопнуть,
если их перед этим не проколоть. К таким
продуктам относятся желток и белок яиц,
моллюски и устрицы, целиковые овощи и фрукты.
Снятие пробы
Так как продукт готовится в микроволновой
печи очень быстро, следует чаще снимать с
блюда пробу. Некоторые продукты оставляют в
микроволновой печи до полной готовности, но
большинство продуктов, включая мясо и
домашнюю птицу, извлекают из печи слегка
недодержанными и их готовность достигается
после определенной выдержки. Во время такой
выдержки внутренняя температура продукта
может возрасти на 3°~8° C.
Время выдержки
После извлечения из печи блюда часто
оставляют на 3 ~ 10 минут. Обычно во время
такого отстаивания продукт закрывают для
сохранения тепла, если только не требуется его
высушивание (например, некоторые торты и
бисквиты). Такая выдержка позволяет завершить
процесс приготовления, а также сохранить и
раскрыть вкусовые качества блюда.
1 Очистка внутренней части печи
Брызги от продуктов или пролитая жидкость
попадают на стенки печи и между уплотнением
и дверцей. В таких случаях рекомендуется сразу
же протереть такие места влажной тряпкой.
Крошки и загрязнения поглощают
микроволновую энергию и увеличивают время
приготовления. Для удаления крошек, попавших
между дверцей и рамой используйте влажную
тряпку. Для обеспечения хорошей герметизации
эту зону следует содержать в чистоте. Масляные
брызги удалите намыленной тряпкой, затем
промойте и просушите. Не пользуйтесь жесткими
моющими сред
ствами или абразивными
очистителями. Металлический поднос можно
промыть вручную или в посудомоечной машине.
ОЧИСТКА
МИКРОВОЛНОВОЙ ПЕЧИ
2 Очистка внешней поверхности печи
Внешнюю поверхность микроволновой печи
очистите мыльной водой, затем чистой водой и
высушите с помощью мягкой тряпки или
бумажного полотенца. Во избежание повреждения
рабочих деталей внутри печи не следует допускать
попадания воды в вентиляционные отверстия.
Для очистки панели управления откройте дверцу
во избежание случайного пуска печи, и протрите
влажной, а затем сухой тряпкой. После очистки
нажмите кнопку СТОП / СБРОС.
10
ПАЙДАЛАНУШЫҒА АРНАЛҒАН НҰСҚАУЛЫҚ
МИКРОТОЛҚЫНДЫ ПЕШ
ПЕШІҢIЗДI ПАЙДАЛАНАРДАН БҰРЫН ОСЫ ПАЙДАЛАНУШЫНЫҢ
НҰСҚАУЛЫҒЫН МҰҚИЯТ ОҚЫП ШЫҒУЫҢЫЗДЫ ӨТIНЕМIЗ.
www.lg.com
ҚАЗАҚ
3
Басқа аспаптардан өзгешелігі,
микротолқынды пеш жогары кернеулі
жəне жоғары электр тогы бар қурылғы
түpi болып табылады. Оны дұрыс
пайдаланбау немесе дұрыс жөндемеу
шамадан тыс микротолқын қуатының,
əсеріне ұшырауға немесе ток соғуына
əкелуі мүмкін.
2. Пешті зат кетіру мақсатында
пайдалануға болмайды.(мысалы,
микротолқынды пешті дымкыл газет,
киім-кешек,ойыншық, злектр абсұпла
петратр шыынғ, у үый, жкүайніпу
ақраллау рныемн енсеем эелсеек
бтра лтаонгыы с то.бғу. ыснаалны кпе
жнеұтм қыасэқаа б коолсуу)
Бұл өрт шығуы, күйіп қалу немесе
электр тогы соғуынан кенет қаза болу
сияқты, қауіпсіздікке eлeyлi қатер
келуіне себеп болуы мүмкін.
3. Балаларға пешті қараусыз
қолдануға тек қана оларды пешпен
қауіпсіз қолдануға үйреткенде жəне
бала бұрыс қолданудың қауіптерін
түсінгенде ғана рұқсат етіңіз.
Дұрыс пайдаланбау өрт шығуы, электр
тогы соғуы немесе күйіп қалу сияқты
зақымға себеп болуы мүмкін.
4. Пайдалану кезінде қол жететін
бөлшектері ысып кетуі мүмкін.
Жас балаларды аулақ ұстау керек.
Олар күйіп қалуы мүмкін.
5. Сұйықтықтар немесе өзге азық-
түліктер герметикалық ыдыстарда
қыздырылмауы қажет, өйткені олар
қыздыру кезінде жарылып кетуі
мүмкін. Азық-түліктерді даярлау
немесе еріту алдында, олардан
пластикалық қораптарын алып
тастаңыз. Бipaқ кейбір жағдайларда
даярлау немесе қыздыру кезінде
тағам пластикалық пленкамен
жабылған болуы керектігіне назар
аударьңыз.
Əр жұмыс режиміне арналған
6. Əр жұмыс режиміне арналған дұрыс
керек-жарақтарды пайдаланыңыз, 7-ші
беттегі нұсқауды қараңыз.
Дұрыс пайдаланбау пеш пен оның
керек-жарақтарына зақым келтіруі
немесе ұшқын мен өрт шығаруы мүмкін.
7
. Балалардың керек-жарақтармен
ойнауына немесе есіктің тұтқасына
асылуына рұқсат бермеу керек.
Олар ысып кетуі мүмкін.
8. Есік немесе есік тығыздағыштары
зақымдалса, пешті білікті, маман
жөндегенше қолдануға болмайды.
9. Микротолқынды қуаттан қорғайтын
қақпақты алуды қажет ететін кез
келген қызмет көрсету немесе жөндеу
əрекеттерін білікті маманнан басқа
адамның орындау қауіпті.
10. Құрылғы аралас режимде
қолданылған кезде, жоғары
температураның болуына байланысты
балалар тек ересектердің бақылауымен
ғана пешті қолдануы тиіс.
АБАЙ БОЛЫҢЫЗ
1. Есіктің тетігіне орнатылған
қауіпсіздік бекітпкіштерге
байланысты, есік ашық тұрғанда
пештің жұмысқа пайдалану мүмкін
емес. Қауіпсіздік бекітпелеріне
тиіспеудің маңызы зор.
Бұл шамадан тыс микротолқын
қуатының əсеріне ұшырауға əкеліп соғуы
мүмкін. (Қауіпсіздік бекітпелері есік ашық
тұрған кездегі кез келген тамақ пісіру
əрекетін автоматты түрде өшіреді).
2. Пештің алдыңғы жағы мен есігінің
арасына ешқандай зат (ас үй сүлгілері,
майлықтар, т.б. сияқты) қоймаңыз
жəне тағамның не тазартқыш заттың
қалдығының тығыздауыш беттерде
жиналуына жол бермеңіз.
Бұл шамадан тыс микротолқын
қуатының əсеріне ұшырауға əкеліп соғуы
мүмкін.
3. Микротолқынды пеш бүлінген
болса, оны іске қоспаңыз. Пештің
есігінің дұрыс жабылуының жəне
төмендегілерге зақым келмеуінің
ерекше маңызы бар: (1) есік
(жапырылған), (2) топсалар мен
ысырмалар (сынған немесе осал),
(3) есік тығыздағыштары мен
тығыздағыш беткі қабаттар.
Бұл шамадан тыс микротолқын
қуатының əсеріне ұшырауға əкеліп
соғуы мүмкін.
ҚАЗАҚ
4. Тамақ пісіру уақытының дұрыс
орнатылуын қамтамасыз етіңіз.
Тағамның шамалы мөлшері үшін
қажетті пісіру немесе қыздыру уақыты
азырақ болады.
Артық пісіру тағамның күйіп кетіп,
соның н
əтижесінде пештің бүлінуіне
əкеліп соғуы мүмкін.
Foydalanishga oid yo’riqlar
PECHNI ISHLATISHDAN OLDIN USHBU FOYDALANUVCHI
QO’LLANMASINI TO’LIQ O’QIB CHIQING.
MIKROTO’LQINLI PECH
O'zbekcha
2
1 Pechning eshikchasi, eshik zichlamalari,
boshqaruv paneli, xavfsizlik blokirovkasi
ulab-uzgichlari yoki pechning boshqa
qismlarini, ya’ni himoyalovchi devorlarning
olinishiga olib keluvchi boshqa qismlar
butligiga shikast yetkazishga, ularda
qandaydir o’zgartirishlar qilishga yoki
ularni ta’mirlashga aslo harakat qilmang.
Ta’mirlash ishlari doim ma’lakali xizmat
ko’rsatuvchi texnik tomonidan bajarilishi
lozim.
Boshqa maishiy jihozlardan farqli o’laroq,
mikroto’lqinli pech yuqori kuchlanish va
yuqori elektr tokida ishlaydigan qurilma
hisoblanadi. Notog’ri foydalanish yok i
tamirlash keragidan ortiq mikroto’lqin
energiyasi tasiri natijasida ziyon etishi yoki
elektr toki urishiga olib kelishi mumkin.
Mikroto’lqin funksiyasi qanday
ishlaydi
Mikroto’lqinlar radion, televideniye to’lqinlari va
oddiy kunduzgi yorug'likga o’xshash bo’lgan
energiyaning bir ko’rinishi hisoblanadi. Odatda,
mikroto’lqinlar tashqariga tomon atmosferadan
o'tib yoyiladi va hech qanday ta'sirga ega emas.
Biroq, ushbu pechda magnetron ornatilgan
bo’lib, u mikroto’lqinlardagi energiyadan
foydalanish uchun mo’ljallangan. Magnetron
quvurchasiga beriladigan elektr quvvatidan
mikroto’lqin energiyasini hosil qilish uchun
foydalaniladi.
Ushbu mikroto’lqinlar pech ichidagi teshiklar
orqali ovqat pishirish sohasiga kiradi. Pech
ichida patnis joylashgan. Mikroto’lqinlar
pechning metall devorlari ichidan o'ta olmaydi,
ammo ular shisha, chinni va qogoz hamda
mikroto'lqin energiyasidan foydalangan holda
xavfsiz pishirish uchun qo'llaniladigan ashyodan
o'ta oladi.
Mikroto’lqinlar ovqat tayyorlanadigan idishlarni
isitmaydi, biroq idish ta yyorlangan ovqatdan
chiqadiga n issiqlikdan bora-bora isiydi.
Mutlaqo xavfsiz jihoz
Ushbu mikroto'lqinli pech maishiy uy
jihozlari va buyumlari orasida eng
xavfsizlaridan biri sanaladi. Pech
eshikchasi ochilganda, u avtomatik
ravishda mikroto’lqinlar hosil qilishni
to’xtatadi. Mikrotolqin energiyasi
ovqatga kirganda, butunlay issiqlikga
aylanadi, ovqat tarkibida hech
qanday “qoldiq” energiya qolmaydi,
bu esa, ovqatni tanovul qilganingizda,
salomatligingizga hech qanday ziyon
yetmasligini taminlaydi.
IZOH
Agar pechdan foydalanmaydigan bo’lsangiz,
uni elektr rozetkasidan uzib qo'yishingiz tavsiya
etiladi.
XAVFSIZLIKGA OID MUHIM
YO’RIQLAR
Ushbu qo’llanmani kelgusida murojaat
qilishingiz uchun saqlab qo’ying. Pechdan
foydalanish vaqtida elektr toki urishi, tan jarohati
yoki mahsulotga shikast yetishining oldini olish
uchun jihozdan foydalanishdan oldin barcha
yo’riqlarni oqib chiqib, ularga amal qiling.
Ushbu yo’riqnoma sodir bo’lishi mumkin bo’lgan
barcha muammoli holatlarni qamrab olmaydi.
Siz tushunmaydigan muammolar yuzaga kelsa,
doim xizmat ko’rsatuvchi agent yoki ishlab
chiqaruvchiga murojaat qiling.
OGOHLANTIRISH
Bu xavfsizlik haqidagi ogohlantirish belgisi.
Bu belgi siz yoki boshqa insonlar uchun o’lim
yoki jarohatga sabab bo’lishi mumkin bo’lgan
xatarlar haqida ogohlantiradi. Barcha xavfsizlikga
oid xabarlar oldida mana shu xavfsizlik belgisi
keladi va belgidan keyin “OGOHLANTIRISH” yoki
“DIQQAT so’zlari keladi. Bu so’zlarning ma’nosi:
OGOHLANTIRISH
Bu belgi og'ir tan jarohati yoki o’limga olib kelishi
amallar haqida ogohlantiradi.
DIQQAT
Bu belgi tan jarohati yoki moddiy zararga olib
haqida ogohlantiradi.
OGOHLANTIRISH
3
2 Pechdan namlikni quritish maqsadida
foydalanmang. (masalan, mikroto’lqinli
pechni ho’l gazetalar, kiyim-kechaklar,
o’yinchoqlar, elektr qurilmalari, uy
hayvonlari yoki bolalar va hokazolar bilan
ishlatish.)
x uB avfsizlikka jiddiy zarar yetishiga sabab
bo’lishi mumkin, jumladan, kuyish, yoki elektr
toki urishi natijasida to’satdan vafot etish.
3 Jihozni yosh bolalar va keksa insonlar
ishlatishi ko’zda tutilmaydi. Faqatgina,
bola pechdan xavfsiz tarzda foydalanishi
va jihozdan noto’g’ri foydalanish oqibatida
yuzaga keladigan xatarlarni yaxshi anglashi
uchun unga yetarlicha yo’l-yo’riqlar
o’rgatilganidan keyingina, bolaning
pechdan kattalar nazoratisiz foydalanishiga
yo’l qo’yish mumkin.
Notog’ri foydalanish elektr toki urishi yoki
kuyishga sabab bo’lishi mumkin.
4 Ishlatilayotgan vaqtda pechning tegish
mumkin bo’lgan qismlari issiq bo’lishi
mumkin. Bu paytda yosh bolalarni pech
yaqiniga yo’latmang.
• Ular kuyishlari mumkin.
5 Suyuqliklar yoki boshqa oziq-ovqatlat
zichlangan idishlarda isitilmasligi kerak,
chunki ular yorilib ketishi mumkin. Pechda
pishirish yoki muzdan eritishdan oldin
idishdan plastik o’ramni olib tashlang.
Ammo shuni yodda tutingki, ayrim oziq-
ovqatlarni isitish yoki pishirish uchun ular
plasmassa plyonka bilan o’ralishi lozim
bo’ladi.
• Idishlar yorilib ketishi mumkin.
6 Har bir ishlatish rejimida muvofiq
aksessuarlardan foydalanayotganingizga
ishonch hosil qiling, 7-betdagi yo’riqlar
sahifasiga qarang.
Notog’ri foydalanish natijasida pech yoki
uning aksessuarlariga shikast yetishi yoki
uchqun chiqib, yong’in kelib chiqishi mumkin.
7 Bolalar pech aksessuarlari bilan
o’ynamasin yoki pech eshikchasi dastagiga
osilmasin.
Jarohat olishlari mumkin.
8 Agar eshik yoki eshik zichlamalariga
shikast yetgan bo’lsa, ular malakali shaxs
tomonidan tuzatilmaguncha, pechdan
foydalanmang.
1 Eshik mexanizmiga xavfsizlik blokirovka
tizimi o’rnatilgan, shu sababli, pech
eshikchasi ochilgan holatida bo’lsa,
uni ishlatib bo’lmaydi. Xavfsizlik
blokirovkalarining but holda bo’lishi muhim
ahamiyatga ega.
im ahcqitro ,adloh skA kroto’lqin energiyasi
tasiri natijasida ziyon etishi mumkin. (Xavfsizlik
blokirovkalari, eshik ochilganda, pishirish
jarayonini avtomatik ravishda o’chiradi.)
2 Pech old yuzi va eshik o’rtasida hech
qanday predmet (masalan, oshxona
sochig’i, mayda sochiqcha va hokazo)
yoki eshik zichlamasi yuzalariga ovqat
yoki tozalash vositalari qoldiqlari to’planib
qolmasin.
im ahcqitro ,adloh skA kroto’lqin energiyasi
tasiri natijasida ziyon etishi mumkin.
3 Agar pechga shikast yetgan bo’lsa, uni
ishlatmang. Ayniqsa, pech eshigning to’g’ri
yopilgan bo’lishi va quyidagilarga shikast
yetmagan bo’lishi muhim ahamiyatga ega:
(1) eshik (egilgan), (2) oshiq-moshiqlar va
zulfini (singan yoki bo’shagan), (3) eshik
zichlamalari va zichlama yuzalari.
im ahcqitro ,adloh skA kroto’lqin energiyasi
tasiri natijasida ziyon etishi mumkin.
4 Pishirish vaqtlari to’g’ri o’rnatilganligiga
ishonch hosil qiling, kam miqdorlardagi
ovqatni pishirish yoki isitish nisbatan
uzoqroq vaqtni talab qiladi.
hsirobuy birihsip tqav qitro naddaH ovqatning
yonib ketishiga va oqibatda, pechga shikast
yetishiga olib kelishi mumkin.
5 Mikroto’lqinli pechda suyuqliklar,
masalan, sho’rva, sous va ichimliklarni
isitganda,
nadralhsidi ilnomot irgot ,ilnyob roT *
foydalanishdan saqlaning.
* Haddan ortiq isitmang.
av nidlo nadhsiyoq aghcep inkilquyuS *
isitish vaqtining yarmiga kelganda yana
bir marta aralashtiring.
zorib adhcep inkilquyus ,hcaglob bitisI *
9
Mikroto’lqin energiyasi ta’siridan
himoyalovchi devorlarni olishni talab qiladigan
har qanday xizmat ko’rsatish yoki ta’mirlash
ishini malakali texnikdan boshqa kishi amalga
oshirsa, bu u uchun xavfli.
10 Jihoz kombinatsiya rejimida ishlatilsa,
hosil bo’ladigan haroratlar sababli bolalar
pechni faqat kattalar nazorati ostida
ishlatishlari lozim.
DIQQAT
O'zbekcha
qisqa muddat qoldiring; so’ng yana bir bor
ehtiyot bo’lib aralashtiring yoki chayqalang
va kuyishdan saqlanish uchun suyuqlikni
iste’mol qilishdan oldin uning haroratini
tekshiring (ayniqsa, yosh bolalarni
oziqlantirish uchun mo’ljallangan emizakli
shisha idish va bolalar ovqati solinadigan
bankachadagi ovqatlar).
4
Idishni ko’targanda, ehtiyot bo’ling.
Ichimliklarni mikroto’lqinli pechda isitish
uzoqroq va pufaklar hosil bo’lmasdan otilib
qaynashga olib kelishi mumkin. Bu issiq
suyuqliklarning birdaniga qaynab toshib
to’kilishiga olib kelishi mumkin.
6 Chiqish teshigi pechning tepa, ost yoki
yon tomonida joylashgan. Teshikni to’sib
qo’ymang.
Aks holda, pechga shikast yetishi va ovqat
pishirish ko’ngildagidek amalga oshmasligi
mumkin.
7 Pechga pishirish uchun hech narsa
qo’ymasdan ishlatmang. Pechdan
foydalanmaydigan bo’lsangiz, uning ichiga
bir stakan suv qo’yib qo’shish maqsadga
muvofiq. Pech tasodifan ishga tushirib
yuborilganda, suv xavfsiz tarzda barcha
mikroto’lqin energiyani o’ziga singdiradi.
Notog’ri foydalanish pechga shikast yetishiga
olib kelishi mumkin.
8 Pazandalik kitobingizda pishirayotgan
ovqatingizga tegishli yo’riqlar bo’lmasa,
ovqatni qog’oz sochiqqa o’ragan holda
pishirmang.
Notog’ri foydalanish portlash yoki yong’inga
sabab bo’lishi mumkin.
9 Metal (masalan, tilla yoki kumush)
naqshli yog’och va keramik idishlardan
foydalanmang. Tashqi tomoniga metall
yugurtirilgan bog’lash simlarini doim olib
tashlang. Foydalanishdan oldin oshxona
idishlarining mikroto’lqinli pechlarda
ishlatish mumkinligini tekshiring.
Ular qizib ketishi va kuyib ko’mirga aylanishi
mumkin. Ayniqsa, metal predmetlar pechda
qizib qiyshayishi mumkin, bu esa jiddiy shikast
yetkazishi mumkin.
10 Qayta ishlangan qog’oz mahsulotlaridan
foydalanmang.
Ular tarkibida kir aralashmalar bo’lishi va
ovqat pishirganda, ular uchqun chiqishi va/
yoki yong’inga sabab bo’lishi mumkin.
13 Pishirishdan oldin kartoshka, olma
yoki shunga o’xshash meva yoki sabzavot
po’stini sanchqi bilan teshib qo’ying.
• Aks holda, ular yorilib ketishi mumkin.
14 Pechda tuxumni o’z po’chog’ida
pishirmang. Tuxum o’z po’chog’ida
yoki qattiq qilib pishirilgan yaxlit tuxum
mikroto’lqinli pechlarda isitilmasligi
lozim, chunki ular yorilib ketishi mumkin,
hatto, mikroto’lqin yordamida isitish
yakunlangandan keyin ham.
Tuxum ichida bosib hosil bo’ladi va natijada
u yorilib ketadi.
15 Pechda qizdirilgan yog’da pishiriladigan
ovqat tayyorlamang.
Bu issiq suyuqlikning birdaniga qaynab
toshib to’kilishiga olib kelishi mumkin.
16 Agar tutun chiqayotganligini
payqasangiz, pechni o’chiring yoki elektr
shnurini rozetkadan uzing va pech ichiga
havo kirmasligini ta’minlagan holda olovni
o’chirish uchun eshikchani yopiq holda
saqlang.
Aks holda, bu yongin yoki elektr toki urishi
kabi jiddiy oqibatlar olib kelishi mumkin.
17 Ovqatni plastmassa, qog’oz
yoki boshqa yonuvchan materialdan
tayyorlangan bir marta ishlatiladigan
idishlarda isitganda yoki tayyorlaganda,
pechni qarovsiz qoldirmang va pech ichiga
tez-tez qarab turing.
Idish holatining yomonlashuvi sababli
undagi ovqat to’kilishi mumkin, bu ham
yong’inga olib kelishi mumkin.
18 Tegib ketish mumkin bo’lgan pech
yuza qismlari harorati, jihoz ishlayotganda,
yuqori bo’lishi mumkin. Gril rejimi,
konveksiya rejimi va avtomatik pishirish
jarayonlarida, pech eshikchasi, tashqi
korpus, korpus orqa devori, pechki ichkari
bo’shlig’i, aksessuarlar va idishlarga
11 Patnis yoki gril uchun panjarani ovqat
tayyorlagandan keyinoq darhol suvga
qo’yib, chaymang. Bu ushbu qismlarning
sinish yoki shikastlanishiga sabab bo’lishi
mumkin.
Notog’ri foydalanish pechga shikast
yetishiga olib kelishi mumkin.
12 Pechning to’satdan polga ag’darilib
ketmasligi uchun pech eshikchasining
old chekkasi pech qo’yilgan yuzaning
chekkasidan 8 sm yoki undan ortiq
ichkariroqda bo’lishini ta’minlang.
Notog’ri foydalanish tan jarohati yoki pechga
shikast yetishiga olib kelishi mumkin.
tegmang, tozalashdan oldin ushbu
qismlarning issiq emasligiga ishonch hosil
qiling.
Bu qismlar issiq bo’lishi mumk in, shu
sababli, agar qalin kulinariya qo’lqoplari kiyib
19 Pechni muntazam ravishda tozalab,
undagi to’planib qolgan ovqat qoldiqlarini
tozalash lozim.
Pechning tozaligiga qarab turilmasa, uning
yuza qismlari holati yomonlashishi mumkin.
Bu esa pechning xizmat qilish muddatiga
mumkin.
5
20
Faqat ushbu pech uchun tavsiya etilgan
harorat datchigidan foydalaning.
foydalanganda, haroratning aniq ekanligiga
ishonch hosil qila olmaysiz.
21
Bodroq mahsuloti ishlab
chiqaruvchisining o’z mahsuloti uchun
bergan aniq ko’rsatmalariga amal qiling.
Bodroq tayyorlayotganda, pechni qarovsiz
qoldirmang. Agar makkjo’xori doni taklif
etilgan pishirish vaqtidan keyin bodroqqa
aylanmasa, pishirishni davom ettirmang.
Bodroq tayyorlash uchun jigar rang qog’oz
xaltadan aslo foydalanmang. Qoldiq jo’xori
donlarini qovurishga harakat qilmang.
Haddan ortiq vaqt pishirish donning yonib
ketishiga olib kelishi mumkin.
22
Jihoz elektr simlari tizimi yerga
tutashtirilishi shart. Elektr shnuridagi
simlar quyidagi kodlarga muvofiq
ranglangan
KO’K ~ neytral sim
JIGAR RANG ~ tok mavjud sim YASHIL/
SARIQ ~ yerga tutashtiruvchi sim Ushbu
jihoz elekrt shnuridagi simlar ranglari
ulanadigan terminallarni aniqlovchi rangli
belgilarga mos kelmasligi mumkin, shu
sababli, bu holatda, ulashni quyidagicha
amalga oshiring:
KO’K rangli sim N harfi bilan belgilangan
yoki QORA rangdagi terminalga ulanishi
kerak. JIGAR RANG sim L harfi bilan
belgilangan yoki QIZIL rangdagi terminalga
ulanishi kerak. YASHIL va SARIQ yoki
YASHIL rangli sim E harfi yoki (*) belgisi
bilan belgilangan terminalga ulanishi kerak.
Agar elektr quvvati simiga shikast yetsa,
vujudga kelishi mumkin bo’lgan xavfli
holatlarni oldini olish uchun sim ishlab
chiqaruvchi, xizmat ko’rsatuvchi agent yoki
boshqa shunga o’xshash malakali texnik
tomonidan almashtirilishi kerak.
Agar ishlayotgan vaqtda eshik yopiq bo’lsa,
havo aylanishi yomonlashadi, buning
natijasida, yong’in kelib chiqishi yoki pech va
shkafga shikast yetishi mumkin.
Notog’ri foydalanish elektr tizimiga shikast
yetishiga sabab bo’lishi mumkin.
23
Pechdan umumiy ovqatlanish va
ziyofatlar uchun buyurtmalar qabul qilish
kabi tijoriy maqsadlarda foydalanish ko’zda
tutilmaydi.
Notog’ri foydalanish pechga shikast
yetishiga olib kelishi mumkin.
24
Agar mikroto’lqinli pech shkafda
qo’yilgan bo’lsa, pech ishlatilayotganda,
dekorativ eshik ochilgan holatda bo’lishi
kerak.
25 Pechni uning quvvat simi vilkasini
rozetkaga yetadigan yerda o’rnatib yoki
ulangan simlar tizimiga, simlarni ulash
qoidalariga muvofiq, uzib-ulagich o’rnatgan
holda ulashni amalga oshirish mumkin.
Notog’ri rozetka yoki uzib-ulagichdan
foydalanish elektr toki urishi yoki yonginga
sabab bo’lishi mumkin
26 Bolalar pech bilan o’ynamasligi uchun
jarayonni nazorat qilib turish lozim.
27 Pechni tashqi taymer yoki alohida
boshqaruv qurilmasi yordamida ishlatish
ko’zda tutilmaydi.
28 Faqatgina mikroto’lqinli pechlarda
foydalanish mumkin bo’lgan idish-
tovoqlardan foydalaning.
29 Mikroto’lqinli pech, agar sinovdan
o’tkazilmagan bo’lsa, shkafga qo’yilmasligi
lozim.
30 Pechni jismoniy, sezish yoki aqliy
qobiliyatlari cheklangan kishilar (jumladan,
bolalar ham) yoki pechdan foydalanish
bo’yicha yetarlicha tajriba va bilimga
ega bo’lmagan insonlar ishlatishi ko’zda
tutilmaydi, agar ular jihozni ishlatgan
taqdirda ham, bu insonlarning xavfsizligi
uchun mas’ul bo’lgan shaxsning nazorati
yoki ko’rsatmalariga asosan ishlatishlari
kerak. Pechni tozalash va unga xizmat
ko’rsatish ishlari bolalar tomonidan amalga
oshirilmasligi lozim, agar bolalar bu ishlarni
amalga oshirgan taqdirda ham, ular 8 yoki
undan katta yoshda bo’lishlari va kattalar
nazorati ostida bularni bajarishlari lozim.
31 Pech tepa yuzasidan yuqorida bo’lgan
bo’shliq maydonning minimal balandligi
ta’minlanishi zarur.
O'zbekcha
32 Mikroto’lqinli pech alohida turuvchi
jihoz sifatida foydalanish uchun
mo’ljallangan.
33 Tegib ketish mumkin bo’lgan pech yuza
qismlari harorati, jihoz ishlayotganda,
yuqori bo’lishi mumkin.
34 Pech va uning simlarini 8 yoshgacha
bo’lgan bolalar qo’li yetmaydigan yerda
saqlang.
35
Pech ishlayotganda, eshikchasi va
tashqi yuzasi issiq bo’lishi mumkin.
36
Ushbu moslama uy sharoitida
ishlatishga mo'ljallangan.
37
Mikroto`lqinli pechda taom tayyorlaganda
ovqat va ichimliklar uchun mo'ljallangan metal
idishlar ruxsat etilmaydi. Ishlab chiqaruvchi
mikroto'lqinli pechda tayyorlash uchun mos
7. DISPLEYDA 30 soniyalik vaqtni teskarisiga
sanash boshlanadi.
Sanoq 0 ga yetganda, ovozli SIGNAL
yangraydi. Pech eshikchasini oching va suv
haroratini tekshiring.
Agar pech ishlayotgan bo’lsa, suv iliq bo’lishi
lozim.
6
SONIYA
metal idish o'lchami va shaklini ko`rsatsa,
ushbu shart amal qilmaydi.
38
Mikroto`lqinli pech ovqat va ichimliklarni
39
Moslama tashqi Timer yoki alohida
masofadan boshqarish pulti orqali
foydalanishga mo`ljallanmagan.
isitishga mo'ljallangan. Ovqat yoki kiyimlarni
quritish hamda isituvchi yostiqcha, uy
shippagi, gubka, ho`l latta va shu kabilarni
isitish jarohat olish, chaqnash, yong'in
chiqish xavfini keltirib chiqarishi mumkin.
O’ramdan ochish va o’rnatish
Ushbu ikki sahifada bayon etilgan asosiy yo’riqlar
ketma-ketlgini bajargan holda pechingizning
to’g’ri ishlayotganligini tezda tekshirib olishingiz
mumkin. Pechni o'rnatish joyiga alohida
e’tibor qarating. O'ramdan ochish vaqtida barcha
aksessuarlar va o’rash materiallarini
olganligingizga ishonch hosil qiling. Jihozni
tashish vaqtida unga shikast yetmaganligini
tekshiring.
agyoj siket inu av gnihco nadimaro inhceP .1
qo’ying.
qitro nadnu ikoy ms 58 nadlop inhceP .2
balandda bo’lgan tekis joyga qo’ying,
shuningdek, havo yaxshi aylanishi uchun
pechning tepa qismidan kamida 20 sm, orqa
tomonidan 10 sm bo'sh joy qolganligiga
ishonch hosil qiling. Pechning polga ag’darilib
ketmasligi uchun pech old qismi pech
qo'yilgan yuzaning chekkasidan kamida 8 sm
ichkariroqda bo'lishi lozim.
Chiqish teshigi pechning ost yoki yon
tomonida joylashgan. Chiqish teshigining
tosilib qolishi pechga shikast yetkazishi
mumkin.
HSINALTAQVO YIMUMU NADHCEP
JOYLARIDA FOYDALANISH KO’ZDA
TUTILMAYDI.
DIQQAT
yihsiam inisakliv imis tavvuq hceP .3
uy rozetkasiga ulang. Rozetkaga boshqa
moslamalarni ulamang.
Agar pech tog’ri ishlamayotgan bo’lsa,
uni elektr rozetkasidan uzib, yana qayta
rozetkaga ulang.
.gnihco bitrot nadigatsad inisahckihse hceP .4
Aylanuvchi doira taglikni pech ichiga qo’ying
va uning ustiga shisha patnisni joylashtiring.
5. Mikroto’lqinli pechda ishlatish uchun
xavfsiz bo’lgan idishga 300 ml suv soling.
Idishni shisha patnis ustiga qo’ying
va pech eshikchasini yoping. Agar sizda
qanday idishlardan foydalanish mumkinligi
haqida shubha tug’ilsa, mikroto’lqinli
pechlarda
foydalanish mumkin
bo’lgan idish-tovoqlar
sahifasiga qarang
hsalniyat initqav hsalroyyat taqvo kilayinos 03 .6
uchun STOP/O’CHIRISH tugmasini bosing
va START/TEZKOR START
tugmasini bir marta bosing.
Idishni olayotganda ehtiyot bo’ling, u
issiq bo’lishi mumkin.
NIHOYAT, PECH HAM O’RNATILDI!
8. Bolalar oziq butilkachasi va bolalar oziq-ovqati
solinadigan bankachalar ichidagi ovqatni
bolalarga berishdan oldin kuymaslik uchun
aralashtiring yoki chayqating.
7
O'zbekcha
Mikroto’lqinli pechda foydalanish
mumkin bo’lgan idishlar
Mikroto’lqinlar metaldan o’tmaydi. Ular
pech ichiga qo’yilgan har qanday metal
predmetlardan aks qaytarib, chaqmoqqa
o’xshash elektr yoyi hosil qiladi. Aksariyat
issiqga chidamli metall bo’lmagan oshxona
idish-tovoqlaridan pechda foydalanish mumkin.
Biroq ayrim idishlar materiallari ushbu
idishlarni mikroto’lqinli pechda ishlatish
uchun yaroqsiz bo’lishiga sabab bo’ladi. Agar
sizda muayyan bir idishning ushbu pechda
foydalanish mumkin yoki mumkin emasligi
borasida shubha tug’ilsa, mazkur idishni
mikroto’lqinli pechda foydalanish mumkin yoki
mumkin emasligini aniqlashning oddiy bir
usuli bor. Sizda shubha uyg’otgan idishni pech
ichiga suv to’ldirilgan stakan yoniga qo’ying.
Mikroto’lqin rejimini yoqib, YUQORI quvvatda
1 daqiqaga qo’ying. Agar stakandagi suv isisa-
yu, ammo sinab ko’rilayotgan idishni ushlab
ko’rganda, u sovuq holatda bo’lsa, mazkur idish
mikroto’lqinli pechda foydalanish uchun xavfsiz
hisoblanadi. Ammo stakandagi suv harorati
Mikroto’lqinli pechda hech qachon
metal yoki metal bilan bezak berilgan
idishlarni mikroto'lqin rejimida
ishlatmang.
o’zgarmasa-yu, sinalayotgan idish iligan bo’lsa,
mazkur idish mikroto’lqinlarni o’ziga singdirgan
hisoblanadi va u idish mikroto’lqinli pechda
foydalanish uchun xavfsiz hisoblanmaydi.
Oshxonangizda mikroto’lqinli pechda ovqat
tayyorlash uchun foydalanish mumkin bo’lgan
ko’pgina idishlar bo'lsa kerak. Quyidagi
ro’yxatni o’qib chiqing.
Oshxona tarelkalari
Ko’p turdagi oshxona tarelkalari mikroto’lqinli
pechda foydalanish uchun xavfsiz. Agar
foydalanish mumkin yoki mumkin emasligi
borasida sizda shubha tug’ilsa, idish ishlab
chiqaruvchisining yo'riqnomasiga qarang yoki
idishni mikroto’lqinli pechda foydalanishga
yaroqli yoki yaroqsizligini tekshiring.
Shisha idishlar
Issiqga chidamli shisha idishlar mikroto’lqinli
pechda ishlatish uchun xavfsiz hisoblanadi.
Bunga toblangan shishadan tayyorlangan
barcha rusumdagi oxshona idishlari kiradi.
Biroq bokal yoki vino stakanlari kabi mo’rt
oshxona idishlaridan foydalanmang, chunki
ular, ovqat isiganda, darz ketishi mumkin.
Oziq-ovqat saqlash uchun plastik idishlar
Bu idishlardan ovqatni tezda qayta isitish
uchun foydalanish mumkin. Biroq ular
uzoq vaqt pechda qo’yiladigan ovqatlarni
tayyorlashda ishlatilmasligi lozim, chunki issiq
ovqat, oqibatda, plastik idishlarning buralib,
qiyshayib, deformatsiyalanishi yoki erishiga olib
keladi.
Qog’oz
Agar ovqat tayyorlash vaqti qisqa va
tayyorlanadigan ovqat tarkibida yog’ va namlik
miqdori kam bo’lsa, qog’oz tarelka va idishlar
mikroto’lqinli pechda foydalanish uchun qulay
va xavfsiz bo'ladi. Qog’oz sochiqlar ham ovqatni
o’rash va bekon kabi yog’li taomlar tayyorlashda
tovalarni o’rash uchun juda qulay. Rangli
qog'ozlardan foydalanmang, chunki qog’ozdagi
rang ovqatga o’tishi mumkin. Ayrim qayta
ishlangan xom-as
hyodan tayyorlangan qogoz
mahsulotlari tarkibida elektr yoyi yoki yong’in
chiqishiga olib keluvchi aralashma bo'lishi mumkin.
Ovqat tayyorlash uchun plastik o'ramlar
Mikroto'lqinli pechlarda maxsus taom pishirish
uchun mo'ljallangan plastik o'ramlardan
foydalanish mumkin. Ammo bug’ o’ramdan
chiqib ketishi uchun, albatta, xaltani ozgina kesib
qo’ying. Mikroto'lqinda pishirish rejimida hech
qachon oddiy plastik o'ramdan foydalanmang,
chunki ular erib yoki yirtilib ketishi mumkin.
Mikroto’lqinli pechlar uchun
plastmassali oshxona idishlari
Sotuvda mikroto’lqinli pechlar uchun mo’ljallangan
turli shakl va o’lchamlardagi oshxona idishlari
mavjud. Oshxonangizdagi aksariyat idishlar mana
shunday turdagi idishlar bo’lishi ham mumkin,
shunday ekan, bunday turdagi yangi idishlarni
foydalanishingiz ham mumkin.
8
Ushbu materiallardan tayyorlangan idishlar
mikroto’lqinli pechlarga, odatda, juda mos
keladi, ammo, to’liq ishonch hosil qilish uchun
ularni yuqorida aytilgan usulda tekshirib ko’rish
kerak.
DIQQAT
iroquy irodqim rimet ikoy nihsogroq adibikra T
bo’lgan ayrim idish buyumlar mikroto’lqinli
pechlarda foydalanishga yaroqli emas.
ilqoray aghsinaladyof adralhcep ilniqlotorkiM
ekanligiga ishonch hosil qilish uchun ularni
tekshirib ko’rishingiz lozim.
Fayans, va keramika idishlari
OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARI
XUSUSIYATLARI VA MIKROTO'LQINLI
PECHDA TAOM TAYYORLASH
Ushbu oshpazlik kitobchasidagi retseptlar
sinchkovlik bilan ishlab chiqilgan, ammo
ushbu retseptlardan foydalanib tayyorlaydigan
chiqishi sizning ushbu jarayonni qay
darajada diqqat bilan kuzatib, nazorat
qilib borishingizga bog’liq. Ovqat tayyorlanish
jarayonini doim kuzatib boring.
Mikroto’lqinli pech ichiga chiroq ornatilgan
bo’lib, pechda ovqat tayyorlash jarayoni
Taom tayyorlash jarayonida
ko’z-quloq bo’lib turing
boshlanishi bilan ushbu chiroqcha
avtomatik ravishda yonadi, shunday ekan,
tayyorlash jarayoni mobaynida pech ichiga
ko’z tashlashingiz va ovqat tayyorlash jarayoni
qanday borayotganini tekshirib borishingiz
mumkin. Retseptlarda keltirilgan ovqatni
ko’tarish, aralashtirish va shunga o’xshash
boshqa korsatmalar ovqat pishirish uchun
talab etiladigan minimal harakatlar sifatida
qaralishi lozim. Agar ovqat bir tekisda
pishmayotgandek ko’rinsa, shunchaki, muhim
choralarni ko’ring.
pishirish xona haroratidagi masalliqlardan
pishirishga qaraganda ko'proq vaqt talab qiladi.
Ushbu qo'llanmada keltirilgan barcha retseplarda
mahsulotni tayyorlash vaqt oralig'i ko'rsatilgan.
Vaqt oralig'ining quyi chegarasi taomni
oxirigacha pishirish uchun yetarli emasligini
amaliyotda ko'rasiz hamda ayrim vaqtlar o'z
yuqori chegarasini oshirishingiz mumkin.
Ushbu tavsifning asosiy g'oyasi retseptda
ko'rsatilgan pishirish vaqtiga rioya qilish pechda
haddan ortiq ushlab taom buzilishiga olib
kelganidan ko'ra afzaldir. Bir qator
retseptlarda, xususan, non, pirog va qaynoq
suvda tayyorlanadigan krem retseptlarida,
taomni birozgina yaxshi pis
hmagan holatida
pechdan olish tavsiya etiladi. Bu xato ish
emas. Agar pechdan olingan taom biroz
tursa, ayniqsa, usti yopilgan holatda, u hatto
pechdan olingandan keyin ham pishishda
davom etadi, negaki, ovqatning tashqi qatlami
o’ziga olgan issiqlik asta-sekin uning ichiga
o’tadi. Agar ovqat uning butun hamma
qismi pishmaguncha pechda qoldirilsa, uning
tashqi qatlami haddan ortiq qurib qoq bo’lib
qoladi va hatto kuyadi . Bora-bora turli
taomlarni pishirish va pechdan olgandan
song, biroz qo’yish vaqtlarini aniqlashda
mahoratingiz oshib boradi.
Taomni tayyorlash uchun kerak bo'ladigan
vaqtni aniqlovchi omillar turlidir. Retseptda
ko'rsatilgan masalliqlar harorati taomni tayyorlash
vaqtiga katta ta'sir ko'rsatadi. Masalan, tortni
muzlatilgan sariyog', sut va tuxumlardan
Mikrotolqinli pechda ovqat tayyorlash
vaqtiga tasir etuvchi omillar
Ovqat tarkibidagi namlik
Mikroto’lqinlar hosil qiladigan issiqlik,
odatda, namlikni bug’lantiradi, bu koproq
qovuriladigan gosht va ayrim turdagi
sabzavotlarga tegishli bo'lib, ularni
pishirishdan oldin ularga maydalab suv sepish
yoki ulardagi bugni saqlash uchun oragan
holda pishirish zarur.
Oziq-ovqatlar zichligi
Tort yoki non kabi yengil, g’ovakli ovqatlar
kabob yoki dimlab pishiriladigan gosht kabi
zich ovqatlarga qaraganda, tezroq tayyor
bo’ladi. G’ovakli ovqatlarni tayyorlashda
ularning tashqi chekkalari quruq va mo’rt
bo’lmasligiga alohida e’tibor qaratishingiz
kerak.
Ovqat balandligi
Baland ovqatlar, jumladan, kabobning yuqori
qismi pastki qismiga qaraganda tezroq
pishadi. Shu sababli, balandligi yuqori bo’lgan
ovqatlarni pishirish jarayonida vaqti-vaqti bilan
to’ntarish tavsiya etiladi.
9
O'zbekcha
Ovqat tarkibidagi suyak va yog’ miqdori
Suyak issiqlikni o’tkazadi va yog’ go’shtga
qaraganda tezroq pishadi. Shu sababli,
suyakli yoki yog’li gosht bo’laklarini
pishirishda goshtning bir xilda pishishi va
haddan ortiq qovurilib ketmasligiga e’tibor
qaratish zarur.
Ovqat miqdori
Pishiriladigan ovqat miqdori qancha
bo’lishidan qatiy nazar mikroto’lqinli pechdagi
mikroto’lqinlar soni o’zgarmas bo’lib qolaveradi.
Shu sababli, pechga qancha kop masalliq
qo’yilsa, bu shuncha uzoq pishish vaqtini talab
qiladi. Tayyorlayotgan ovqatingiz masallig’i
miqdori retseptda ko’rsatilgan miqdorning
yarmini tashkil etsa, ovqat tayyorlash vaqtini
retsep
tda ko’rsatilgan pishirish vaqtining
kamida uchdan bir qismigacha kamaytirishni
unutmang.
chuqurlikkacha kirib boradi, ovqatning
ichkari qismi ovqat tashqi qismida hosil
bo’lgan issiqlikning ichkariga o’tishi
hisobiga pishadi. Barcha turdagi ovqatlarning
faqat tashqi qatlami mikroto’lqin energiyasi
hisobiga pishadi, ovqatning qolgan qismi esa
hosil bo’lgan issiqlikning ichkariga kirib borishi
hisobiga pishadi. Shunga ko’ra, mikroto’lqinli
pechda ovqat tayyorlashda eng noqulay
bo’lgan ovqat shakli qalin kvadrat shakl
hisoblanadi. Uning markaziy qismi isiguncha
burchak qismlari ancha oldin kuyib ulguradi.
Dumal
oq yupqa va halqasimon shakldagi
ovqatlar mikroto’lqinli pechda pishishi uchun
eng maqbul hisoblanadi.
Ovqat ustini yopish
Taomni qopqog' bilan yopish issiqlik va bugni
ushlab turadi, shuning hisobiga, ovqat tez pishadi.
Ovqat ustini bekitish uchun qopqoq yoki
Tayyorlanadigan taom shakli
mikroto’linli pechda ovqat tayyorlashga
mo’ljallangan plyonkadan foydalaning,
plyonkadan foydalanganda, uning bug' bosimi
ostida yorilib ketmasligi uchun bir burchagini
qaytarib ko’tarib qo’ying.
Qizartirib pishirish
15 daqiqa va undan ortiq pishirilgan gosht
yoki parranda go’shti o’z yog’i hisobiga
biroz qizarib pishadi. Qisqa vaqtda tayyor
bo’ladigan ovqatga qizartirish uchun vustershir
sousi, soyali sous yoki barbekyu sousi kabi
souslarni surish mumkin, bu ovqatga ishtahani
ochuvchi rang berish imkonini beradi.
Ovqatga qizartirish uchun nisbatan kam
miqdorda sous suriladi, shu sababli,
ovqatning asl hidi o’zgarmasdan qoladi.
Ovqat ustini yog otkazmaydigan qogoz
bilan yopish
U idish qopqog’i yoki yopishqoq oshpazlik
plyonkasiga nisbatan boshroq turadi va
ovqatning biroz qurishiga imkon beradi. U idish
qopqog’i yoki yopishqoq oshpazlik plyonkasiga
nisbatan boshroq turadi, shu sababli,
ovqatning biroz qurishiga imkon beradi.
Ovqat bolaklarini terib chiqish va ular
ortasida oraliqni taminlash
Pishirilgan kartoshka, kichik keks bo’laklari,
gazaklar kabi dona-dona masalliqlarni
mikroto’lqinli pechda bir xil oraliq masofada
va iloji boricha aylanasiga terib chiqilsa, ular
bir xilda isiydi. Masalliqlarni hech qachon
ustma-ust uyum qilib joylashtirmang.
Aralashtirish
Aralashtirish mikroto'lqinli pechda ovqat
tayyorlashdagi eng muhim usullardan biridir.
An'anaviy ovqat tayyorlashda masalliqlarni
aralashtirishda shu usul qo’llaniladi. Biroq
mikroto’lqinlar yordamida ovqat tayyorlashda
ovqat issiqlikni tarqatish va qayta taqsimlash
maqsadida aralashtiriladi.
Doim ovqatni chekka tomonidan boshlab
markazga yo’nalgan holda aralashtirib
boring, negaki, birinchi navbatda, chekka
qismlar isiydi.
Tontarish
Katta go’sht bo’lagi yoki butun jo’ja kabi
katta va baland ovqatlarni tepa va pastki
qismi bir xilda pishishi uchun to’ntarish
zarur. Shuningdek, bo’laklangan jo’ja go’shti
va toqmoqlangan goshtdan tayyorlangan
tavsiya etiladi.
Kotarib qoyish
Qalin va zich ovqatlarni ularning pastki qismi
va markaziga mikroto’lqinlar singishi uchun
ko’tarib qo’yish mumkin.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85

LG MF6543AFK Руководство пользователя

Тип
Руководство пользователя

Задайте вопрос, и я найду ответ в документе

Поиск информации в документе стал проще с помощью ИИ